Hur börjar man investera i fastigheter?

Fastigheter är måhända en relativt trist investering, men har visat sig vara av de absolut säkraste. Men hur börjar man investera i fastigheter?

Ser man till hur många miljonärer agerar och förvaltar sina förmögenheter samt får dessa att växa så är fastigheter ofta en gemensam nämnare. Man investerar i fastigheter och får, genom detta, ofta en stabil och säker avkastning.

Det finns några tänkbara scenarion. Vi kan först och främst utgå från att du har ett eget, större kapital och att du i och med detta också har en större rörelsefrihet. Du vill, kort sagt, köpa en fastighet och där du sedan hyr ut lägenheterna i denna och hela tiden får in pengar.

nybyggt bostadsområde i stockholm

Några tips innan du investerar i en fastighet

Att investera i fastigheter bär en kostnad och det kan vara svårt att få in en fot i branschen: många banker ser gärna och helst att man redan äger fastigheter och således också dels har vana av skötsel och hantering och även en sorts fallskärm som räddar upp ett eventuellt fall.

Men, man måste också börja någonstans och vi tänkte visa hur en normal procedur kring en investering i fastigheter kan se ut; vi ger några samlade tips helt enkelt:

  • Börja med att bestämma dig. Vilken typ av fastighet är du ute efter, vad söker du för specifikt - finns det något område i staden som du känner har mer potential än andra? Vill du investera i en fastighet för lägenheter och uthyrning av dessa eller är andra fastigheter av mer intresse - exempelvis industri eller lager? Rådet är att du först och främst bestämmer dig och därefter håller dig till detta beslut.
  • Gör en grundlig undersökning. Vilka fastigheter finns - och vilka är till salu? Skillnaden mellan att köpa en bostad och en fastighet är att den senare föregås av mer spel bakom kulisserna. Köper du en bostad så kommer du att hitta en sådan hos en mäklare eller på Hemnet. En fastighet däremot, den måste du ha kontakter för att hitta och det är inte säkert att den är till försäljning innan du presenterar ett bud. Gör en research och skapa ett kontaktnät som kan ge dig tips om eventuella fastigheter som ska säljas.
  • Skapa en relation med banken. Du kommer att behöva låna pengar och som första-gångs-investerare i fastigheter så kommer du att granskas kritiskt. Kom inte till ett möte med banken oförberedd. Visa upp dig från din bästa sida - ha alla papper i ordning, visa upp en hållbar kalkyl och sälj in dig själv. Visa att du är en person med ett eget driv och med visioner!
  • Läs på. Det är inte helt enkelt att vara fastighetsägare. Det handlar om ett hårt jobb med många snåriga stigar att vandra genom. Man måste vara påläst om lagar och om allmänna detaljer. Det finns tidningar om fastighetsägande som går att prenumerera på och dessa ger en god insikt i hur allt fungerar och vad man ska tänka på.
  • Ta hjälp. Ha gärna en mentor vid din sida som visar dig värdefulla tips och tillvägagångssätt. Du ska dessutom definitivt ta hjälp av en besiktningsman i samband med att du ska förvärva en fastighet. Vilket är det egentliga skicket och hur stor blir kostnaden för eventuella reparationer? En besiktningsman är avgörande och kan ge dig ett bättre pris. Tänk även på att ta hjälp av en jurist som kan hjälpa dig med alla frågor som rör ekonomi, bokföring och skatter. Att investera i fastigheter gör man som ett team; även om du är den som står som ägare.