Självhäftande plast skyddar pappersmaterial

I köket fungerar det bra med plastfolie men om man vill skydda till exempel böcker mot väta så kan man med fördel slå in bokomslaget i självhäftande plast.

Plast är ett material som har väldigt bra skyddande egenskaper. Materialet fungerar som en barriär även vid ganska små tjocklekar, framförallt mot fukt och väta. Dessutom är det ett material som är relativt billigt att framställa. Och det finns i många varianter som kan anpassas för olika ändamål.

Det är alltså inte konstigt att plast har blivit ett så populärt material inom vitt skilda användningsområden. Det område där vi dagligdags använder oss av plastprodukter är kanske framförallt som förpackning för matvaror. Många livsmedel säljs i plastförpackningar och i hushållet använder vi gärna plastfolie för att skydda och förlänga livslängden för matrester.

Självhäftande plast för skolböcker

På engelska kallas ofta plastfolie för “cling foil”. Det är ett talande namn, eftersom det visar på foliens förmåga att fästa vid olika ytor, och vid sig själv. Det behövs alltså inga gummiband eller liknande för att hålla plastfolien på plats på bunkar och karotter.

I vissa andra sammanhang, utanför köket, finns det en annan typ av självhäftande plast som är smidig att använda. Det är sådan som har en klistrig sida, som sitter på ett skyddsark när vi köper den, ofta i form av en rulle. Denna typ av plast är särskilt lämplig för att skydda papper eller kartong mot inträngande väta eller andra skador. Ett vanligt användningsområde är till exempel för att klä in skolböcker.

15 Jun 2023