Transport – nytt bra system i Göteborg

En av anledningarna till att det kan vara svårt att få fram en lastbil för transport i Göteborg är att många bilar går tillbaka tomma till terminalen. Med ett nytt system kan man ändra på det.

Det är en fördel för miljön och det är en ekonomisk vinning att ta tillvara på tomt lastutrymme som kör omkring. Många bilar kör, efter att de levererat, utan någon last eller halvtomma och hämtar nästa uppdrag.

Genom att digitalt samordna olika lastbilar kan man istället utnyttja det tomma lastutrymmet. Bilarna behöver inte köra i onödan, det kan gå snabbare att få en transport i Göteborg och det gör frakterna billigare. Som transportör kan man utnyttja bilarna mer effektivt.

Ett enkelt sätt att samordna transport i Göteborg

När man som transportfirma registrerat sig som användare läggs alla de fordon man har in i systemet. De körningar man har rapporteras in. Man anger vart de är på väg, hur mycket last de har och vilken typ av last man transporterar.

Den som regelbundet behöver transporter får ett användarkonto och kan se vilka bilar som finns att tillgå. Finns där en bil på den rutt man behöver så bokar man en körning direkt med föraren och kommer överens om priset.

På den digitala kartan ser man i realtid var de olika fordonen befinner sig så det kan gå väldigt fort att få den transport man behöver.

Systemet är genialt eftersom det tar tillvara på lastutrymme som annars skulle stå oanvänt. Bilarna sparar in drivmedel och transporterna blir billigare och snabbare.

10 Feb 2022