Vad gör en låssmed på Södermalm?

När man tänker låssmed på Södermalm så tänker man kanske på någon som arbetar på en nyckelservice. Men vad gör egentligen en låssmed idag? Hur utbildar man sig och vilka egenskaper bör man ha?

En låssmed på Södermalm kan välja sin nisch inom yrket. Kanske vill man tillverka och montera låscylindrar och livnära sig på det. Eller så öppnar man en nyckelservice där man tillverkar nycklar till företag och privatpersoner. Man kan även ha en uppsökande verksamhet där man öppnar lås där nyckeln saknas. Man kan också ha en verksamhet där man gör flera eller alla av dessa arbetsuppgifter. Med nutidens digitalisering så har yrket förändrats och fastän nycklar fortfarande finns och nyttjas så finns det även andra lösningar inom lås som en låssmed på Södermalm har fått lära sig att hantera. Idag arbetar inte en låssmed enbart med den klassiska nyckelknippan utan använder även datoriserade lösningar för att öppna digitala lås.

Hur blir man en låssmed?

Låssmed är ett hantverksyrke och ingår därmed i de treåriga utbildningarna som finns på gymnasiet. Men utbildningen finns även på yrkeshögskolan och också en del andra skolor och utbildningsinstitut. Om man vill bli låssmed men inte vill gå på skolan så länge så kan man även söka till ett företag där man kan få en lärlingsplats. Efter tre till fyra år så kan man göra ett gesällprov och efter sex år kan man göra ett mästarprov och därmed anses fullt utbildad till låssmed. Dagens utbildningar till låssmed innehåller praktiska kunskaper, teknik och kunskap om datorprogram och system.

Vilka egenskaper krävs för att arbeta som låssmed?

Eftersom låssmed är ett yrke där man lär sig att ta sig in igenom lås så är det viktigt att man är trovärdig och seriös. Man bör även kunna hålla ett mått av tystnadsplikt då det kan hända att man får höra och se saker som kan vara känsliga för kunden. I övrigt bör man se bra och vara ordningsam och inte vara lätt-stressad. Man bör även ha lätt för kommunikation och en viss arbetsledning då man kan hamna som spindel i nätet mellan kunden, ett säkerhetsbolag och polisen. Denna position kan man hamna i då man inte bara öppnar lås utan kanske även har tillverkat och monterat dem. Dessutom kan en låssmed ha kunskap om programvaror som de som nyttjas för nyckeladministration och alla dörrar som styrs med teknik eller datoriserade lösningar.

31 Jan 2020